26.02.2013

Fototur 23.2.13 - Ivanssons Bilskrot, Båstnäs

Denne lørdagen ble det en tur til nabolandet for å ta en titt hos Ivanssons Bilskrot. Noen få kilometer over grensen fra Ørje i Østfold ligger det lille stedet Båstnäs. Rett ved veien ligger det et jorde dekket av bilvrak. Videre langs veien er det også en del skrothauger, men det er først når man tar en tur inn i skogen at man virkelig får en idé om hvor mange tonn rustent stål det faktisk befinner seg på dette lille stedet.


Bilene står stablet i høyden inne i skogen, med stier imellom dem.  - Fuji X100



Ford fra 30-tallet? Ganske ribbet er den hvertfall.  - Olympus E-M5 + Olympus 12mm f/2



Det var en høy andel av biler med horisontale speedometre inne i skogen.  - Olympus E-M5 + Olympus 12mm f/2



Det var lett å la seg fascinere av dette stedet for en stakkars fotograf. Ganske fort ble det nesten forvirrende og på grensen til problematisk. Motivene stod tett i tett, overalt! Man kunne lett brukt lang tid på hver eneste bil, og hvor enn man snudde blikket var det masse nytt og spesielt å se. Skogen var full av stier med biler overalt blant trærne. Bokstavelig talt hundrevis av dem. Et par busser og lastebiler var det også å se.

 Her hadde trærne bokstavelig talt grodd rundt bussen.  - Fuji X100



Flere lag lakk, overgrodd med mose og rust. Snøfnugg fra tretoppene.  - Fuji X100



En av svært få hele frontlykter.  - Fuji X100



Litt ute i skogen snubler man over et lite platå med en gammel, forlatt bygning. Absolutt alt var rustent, revet opp og slitt i stykker. Inne lå det en haug med drivaksler og støtfangere stablet utover gulvet. Et par seter og noen ratt, samt litt annet skrot var det også slengt rundt der inne. Det var nesten som tatt ut av en skrekkfilm. Ikke mye glass i vinduene heller, så vinduskarmen ble brukt som et improvisert stativ.


Rom med skrot.  - Olympus E-M5 + Olympus 12mm f/2



 Stirrende billik.  - Olympus E-M5 + Olympus 75mm f/1.8



 Fra bilbeltets barndom.  - Fuji X100



Etter å ha vandret rundt i skogen en stund tok vi oss en liten pause, og fikk da besøk av sønnen til stedets eier. Det var ikke uvanlig med gjester her, kunne han fortelle, selvom vinteren er den roligste perioden. Fotografer og andre nysgjerrige var velkomne, så lenge biler og deler ble latt være i fred. Det var vistnok ikke uvanlig å støte på filmteam, kunstmalere og skrullete bilinteresserte fra hele verden her ute, men dessverre var det også en del hærverk og innbrudd i de større byggene som står tomme på plassen. Etter over 30 innbrudd i fjor ble det satt ut feller og advarsler i selve bygningene, og politiet er fort på plass om det skjer noe, selvom stedet ligger litt avsides til.


Fransk rust og manglende Peu.  - Olympus E-M5 + Olympus 45mm f/1.8



 Bobla bader i snøen.  - Fuji X100



Dagens runde speedometer.  - Olympus E-M5 + Olympus 45mm f/1.8


Dette stedet er helt spesielt og magisk, og kan trygt anbefales for alle som er interessert i bil, foto, rust og andre ting som ikke er spesielt pene å se på. Lar man ting ligge i fred er man velkommen til å gå rundt og titte og fotografere så mye man vil. Et av svært få liknende steder i europa, og et sted jeg garantert skal tilbake til ganske snart.


  

 
 
  
 

















1 kommentar:

  1. Hei :) kjempefine bilder, hadde vært morsomt å sett bilder derfra fra hver årstid :-)

    SvarSlett